Al 167 boerderijen geblokkeerd na ontdekking rundertuberculose

Een melkveebedrijf in Limburg is onder quarantaine geplaatst, en alle dieren - ook de honden - worden opgeruimd, omdat er rundertuberculose is vastgesteld. Zo'n 167 boerderijen die dieren verhandelen met de melkveehouder zijn geblokkeerd tot na een tbc-test op de dieren.
AP1999
archieffoto

Het is op een melkveebedrijf in de Limburgse plaats Meeuwen dat de rundertuberculose werd ontdekt. Door het besmettingsgevaar wordt vandaag al gestart met de opruiming van alle dieren.

De melkveehouder Roger Indekeu (54) is er kapot van. "Zelfs onze twee honden moeten we laten inslapen. We steken ons hart en ziel in dit werk", zegt hij in de Mediahuiskranten. Hij heeft geen idee hoe de ziekte op zijn bedrijf is terechtgekomen.

"Laag risic voor de mens"

Rundertuberculose is een bacterie die letsels aan het ademhalingsstelsel veroorzaakt. Het is overdraagbaar op de mens, bijvoorbeeld door het drinken van rauwe melk. Al schat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen dat ­risico laag in, omdat iedereen gepasteuriseerde melk drinkt en weinig mensen in contact ­kwamen met de runderen uit Meeuwen.

Een grote uitbraak van de ziekte is zeldzaam in België. Ons land is sinds 2003 officieel vrij van rundertuberculose. Er komen echter wel twee à drie gevallen per jaar voor door de handel met andere landen.

Mogelijk financiële kater voor geblokkeerde bedrijven

Op de boerderij in Meeuwen werden 60 van de 180 koeien besmet. Zo'n groot aantal doet vermoeden dat de besmetting al een tijd aan de gang was. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen heeft dan ook beslist tot drie jaar terug in de tijd te gaan om te zien welke andere bedrijven er in contact zijn gekomen met de getroffen Limburgse boerderij.

En dat kunnen er heel wat zijn. Stierenkalveren worden namelijk veelvuldig verhandeld. Over het hele land zijn nu al 167 boerderijen geblokkeerd. Zij mogen hun melk wel nog verkopen, maar hun dieren mogen ze niet meer verhandelen totdat de controles van de veearts groen licht geven. Die procedure kan tot een maand aanslepen. De betrokken bedrijven - die het al moeilijk hebben met de lage melkprijs - kunnen daardoor mogelijk financiële problemen ondervinden.