Doek valt definitief over strafonderzoek busongeval Sierre

Het strafonderzoek naar de busramp in Sierre, in Zwitserland, is definitief afgesloten. Dat heeft het Zwitserse Hooggerechtshof beslist. Bij het ongeluk in Sierre vielen drie jaar geleden 28 doden, onder wie 22 kinderen uit scholen in Lommel en Leuven.

Het onderzoek was vorig jaar, in juni, al afgesloten door de procureur die de zaak onder zich had. Maar een tiental ouders van overleden kinderen gingen tegen die beslissing in beroep.

Ze wilden het onderzoek laten heropenen, omdat ze vermoeden dat de buschauffeur zelfmoord pleegde en dus bewust tegen de tunnelwand was aangereden op 13 maart 2012. 

Maar de rechtbank wees de vraag van de ouders af. De enige mogelijkheid was nog dat het Hooggerechtshof die beslissing zou herroepen, maar het Hof heeft de beslissing bevestigd om de zaak te seponeren en dus het onderzoek definitief af te sluiten.

Advocaat ouders overweegt procedure bij Hof voor Rechten van de Mens

Job Knoester, de advocaat van een aantal Belgische en Nederlandse ouders wier kinderen omkwamen in de busramp van Sierre, beraadt zich over een procedure bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg.

Knoester noemt de beslissing van het Zwitserse Hooggerechtshof om de zaak-Sierre te seponeren "teleurstellend". "Het is de ouders er niet om te doen een strafzaak te openen", aldus Knoester. "Dat is een misverstand dat in de media ten onrechte in stand wordt gehouden. De ouders willen alleen duidelijkheid krijgen over de doodsoorzaak van hun kinderen."

"De ouders willen weten waarom hun kinderen in die tunnel op de snelweg in Zwitserland om het leven zijn gekomen, zodat ze aan hun rouwproces kunnen beginnen", zegt de Nederlandse advocaat.

Knoester vindt het ongehoord dat het Zwitserse gerecht niet eens het effect van de anitdepressiemedicatie die de chauffeur slikte, heeft willen onderzoeken en ook niet van een reconstructie van het verkeersongeval wilde weten.

"Je kunt beslissen dat de medicatie er voor niets tussen zit, als je dat tenminste onderzocht hebt", zegt Knoester. "Maar hier wordt een stelling al meteen afgewimpeld nog voor ze degelijk onderzocht is, en dat kan niet."

De advocaat heeft zes maanden de tijd om een procedure bij het Hof voor Mensenrechten in Straatsburg te starten.