Franse gijzelaar in Jemen vrijgelaten

De Française Isabelle Prime, die sinds februari gegijzeld werd in Jemen, is opnieuw vrij. Ze zou de komende uren naar Frankrijk terugkeren. Ze wordt nu opgevangen door speciale eenheden van het Franse leger, zo maakte president Hollande bekend.

De 30-jarige Prime werkte voor een Amerikaanse firma aan een project van de Wereldbank in Jemen. Ze werd samen met haar Jemenitische tolk in februari in de hoofdstad Sanaa ontvoerd.

Die stad staat onder controle van de Houthi-rebellen, die tegen aanhangers van de naar Saoedi-Arabië gevluchte president Abed Rabbo Mansoer Hadi vechten. De tolk werd in maart al vrijgelaten en klaagde er toen over dat ze geslagen en slecht behandeld werd.

Prime zelf was in een video op YouTube te zien. Ze vroeg de Franse president toen om hulp om haar te bevrijden. In Jemen worden regelmatig buitenlanders ontvoerd. In het verleden gebeurde dat door stammen of aanhangers van al-Qaeda, die dan losgeld of toegevingen van de regering eisten.