Het debat van Trump in 5 straffe citaten

Tijdens het eerste grote tv-debat in de aanloop naar de Amerikaans presidentsverkiezingen van volgend jaar, stond miljardair Donald Trump in de spotlights, tussen 9 andere Republikeinse kandidaten. Trump staat bekend om zijn omstreden uitspraken en afgelopen nacht reageerde hij in zijn gekende stijl, toen hij geconfronteerd werd met enkele van zijn citaten.

1. Over vrouwen

Trump werd tijdens het debat door een (vrouwelijke) journalist geconfronteerd met enkele denigrerende uitspraken die hij eerder deed over vrouwen. Toen de journaliste zei dat hij een aantal vrouwen “dikke varkens, honden, sloren en wansmakelijke dieren” had genoemd, onderbrak hij haar. “Alleen Rosie O’Donnell”, zei hij fijntjes. Trump ligt al jaren in de clinch met comedienne en presentatrice O’Donnell. “Nee, het was niet alleen Rosie O’Donnell, ging de journalist onverstoord verder. Verder luidde zijn antwoord laconiek:

“Ik ben al door zovele mensen uitgedaagd geweest en ik heb geen tijd voor volledige politieke correctheid. En om eerlijk te zijn, heeft dit land die tijd ook niet. Dit land zit in grote problemen. We winnen niet meer, maar we verliezen van China en Mexico, zowel op het vlak van handel als aan de grens. We verliezen van iedereen. En wat ik zeg is vaak leuk, we maken grapjes en hebben een leuke tijd, maar wat ik zeg, is wat ik zeg. En als je dat niet leuk vindt, sorry. (...) We hebben kracht, energie, snelheid en verstand nodig om de knop om te draaien.”

2. Over Mexico

Trump had eerder gezegd dat de Mexicaanse overheid criminelen, verkrachters en drugdealers naar de VS stuurde. Jeb Bush had die bewering eerder al fel afgekeurd. Toen Trump gisteren naast Bush stond, werd hij weer geconfronteerd met die uitspraak. Zijn reactie:

“Als ik het debat niet geopend zou hebben, zouden we nu niet eens aan het praten zijn over illegale Mexicaanse immigranten. Voor ik het aanbracht, was het helemaal geen gespreksonderwerp.”

“Oneerlijke journalisten hebben mijn citaat niet gebracht zoals ik het toen gezegd heb. Het feit is dat sindsdien het geld eruit gaat en drugs het land binnenkomen. Daarom zeg ik dat we een muur moeten bouwen, en snel. En het maakt mij niet uit of daar een mooie deur in zit, zodat mensen legaal naar dit land kunnen komen. Maar we moeten illegalen buiten houden.”

En op de vraag of hij bewijzen had voor wat hij beweert, antwoordde Trump dit:

“Vorige week was ik nog bij de grens, en grensbewakers zeggen dat dit gebeurt omdat onze politici dom zijn en de Mexicaanse overheid veel slimmer is door de slechten naar de VS te sturen, omdat zij er zelf niet voor willen betalen. Waarom zouden ze ook, als de domme leiders van de VS dat in hun plaats doen?”

3. Over Obamacare

Trump noemde het systeem van verplichte ziekteverzekering, dat president Obama invoerde, in het verleden een complete ramp. Vooral vanuit het oogpunt als bedrijfsleider is Trump kritisch.

“Ik wil een privésysteem zien, zonder de artificiële afbakening tussen grenzen van de verschillende staten. Ik heb een groot bedrijf met duizenden werknemers en als ik in New York, New Jersey of Californië onderhandel, wil ik dat met één partij doen. (...) Neem die grenzen eerst weg. En daarna moeten we voor de mensen zorgen die niet voor zichzelf kunnen zorgen. Dat zal ik voor mijn rekening nemen, met een ander systeem.”

4. Over zakendoen

Trump staat bekend als een succesvol zakenman. Maar gisteren werd hij geconfronteerd met het faillissement van vier van zijn bedrijven. “Schuldeisers hebben miljarden verloren door de faillissementen van uw bedrijven, zeggen juristen. Waarom zouden we u dan moeten vertrouwen om de Amerikaanse bedrijven er weer bovenop te krijgen?”, vroeg de debatleider.

“Van de honderden deals, heb ik er bij vier de wetten in m’n voordeel gebruikt, net als andere zakenlui, die ik nu niet in verlegenheid zal brengen door ze bij naam te noemen. Het verschil is: als anderen dat doen, schrijft geen enkele krant erover; als ik het doe, is het groot nieuws. Het feit is dat ik een imperium van 10 miljard dollar heb opgebouwd, een groot bedrijf met duizenden mensen, waar ik heel trots op ben.”

5. Over abortus

Op het eind van het debat werd Trump nog eens gevraagd naar zijn standpunt over abortus. Hij toonde zich een felle tegenstander.

“Ik haat het concept van abortus. (...) Jaren geleden verwachtten vrienden van mij een kind, maar het kind zou geaborteerd worden. Uiteindelijk werd het niet geaborteerd en nu is het een echte superster, een prachtig kind. Door dat en andere voorbeelden ben ik trots om te zeggen dat ik pro-leven ben.”