IS ontvoert tientallen christenen uit Syrisch stadje

In Syrië heeft terreurgroep IS zeker 230 mensen ontvoerd en weggebracht naar een onbekende bestemming. Onder de slachtoffers ook tientallen christenen. Ze woonden in het stadje Al-Qaryatayn dat door de terroristen afgelopen nacht werd veroverd op het Syrische leger.
IS-rebellen op een veroverde regeringstank in Al-Qaryatayn.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bezat IS een lijst van specifieke personen die moesten worden opgepakt, maar ontvoerden de terroristen soms zelfs hele families die probeerden weg te vluchten. Tientallen christenen werden uit een kerk gesleurd. Ook zo'n 170 soennitische moslims die geen trouw zweerden aan IS, werden uit hun huizen gehaald.

In Al-Qaryatayn woonden voor de opstand in 2011 uitbrak nog 2.000 Syrische christenen. Tot voor de aanval van IS gisteren bleven er daar nog 300 van over. In februari ontvoerde IS in het noorden van Syrië ook al zeker 250 christenen, het merendeel vrouwen en kinderen. Over hun lot is niets bekend.

De verovering van het stadje is trouwens strategisch erg belangrijk voor terreurgroep IS. Het verbindt verschillende gebieden die al in handen zijn van de terroristen. IS kan nu gemakkelijker troepen en bevoorrading transporteren.