Italië heeft 5 mensensmokkelaars aangehouden

De Italiaanse politie heeft vijf mensensmokkelaars aangehouden. Ze zijn ontmaskerd in de groep van 400 vluchtelingen die gered werden van de boot die eergisteren kapseisde. Het gaat om twee Libiërs, twee Algerijnen en een Tunesiër.

De mannen worden verdacht van doodslag op de 250 vluchtelingen die omkwamen, maar ook van slagen en verwondingen. Ze zouden de vluchtelingen geslagen hebben met stokken en riemen. Toen de mensen van het benedendek naar boven wilden komen, zijn ze met messen bewerkt.

Drie van de smokkelaars bestuurden de boot, de twee anderen moesten de vluchtelingen kalm houden. Op de boot zaten volgens getuigenissen 650 passagiers, die elk tussen de 1.100 en 1.650 euro hadden betaald.

Italiaans en Ierse schepen hebben meer dan 400 vluchtelingen kunnen redden en 26 lichamen kunnen bergen. De politie kon de verdachten arresteren, nadat ze met de overlevenden had gepraat.