Kerry looft toenadering tussen de VS en Vietnam

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft in Hanoi een ontmoeting gehad met de Vietnamese president Truong Tan Sang. Twintig jaar geleden knoopten beide landen diplomatieke betrekkingen aan, maar nu komen ze steeds nauwer bijeen onder druk van China.

Kerry kwam van de top van de Asean -de regionale organisatie van Zuidoost-Azië- in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Hij is speciaal doorgereisd naar Vietnam voor de viering van 20 jaar diplomatieke relaties tussen de voormalige vijanden.

Kerry werd in het presidentieel paleis in Hanoi opvallend warm ontvangen door de Vietnamese president Truong Tan Sang. Hij herhaalde de eis dat het communistische regime in Vietnam de situatie van de mensenrechten moet verbeteren en meer vrijheid aan de burgers moet toekennen.

Tegelijk had Kerry lof voor de manier waarop de VS en Vietnam "als oude tegenstanders nu partners zijn geworden in de complexe wereld van nu". 

Dat slaat ongetwijfeld op de dreiging van China dat in Zuidoost-Azië grote delen van de Zuid-Chinese Zee opeist en daarom overhoop ligt met andere oeverstaten zoals Vietnam, de Filipijnen, Maleisië en Indonesië. De Aseanlanden -en Vietnam hoort daar nu bij- zijn op hun top in Maleisië overigens scherp uitgevallen naar China en hopen nu op steun van de VS en Japan.

Kerry heeft als jonge soldaat overigens gevochten in de oorlog in Vietnam. Twintig jaar geleden knoopte toenmalig president Bill Clinton relaties aan met Vietnam, de opvolger van het communistische Noord-Vietnam tijdens de oorlog. Die pragmatische politiek van Clinton toen doet wat denken aan die van huidig president Barack Obama die openingen maakt naar Cuba en Iran.