Luikse rechter Ancia gaat met pensioen

De Luikse rechter Véronique Ancia (60), die het onderzoek leidde naar de moordzaak op minister André Cools, gaat tegen het einde van de maand met pensioen.
BELGA/FAHY

De PS-toppoliticus André Cools werd in 1991 doodgeschoten. Negen jaar lang heeft Ancia de moord onderzocht. Uiteindelijk bleek het kabinet van PS-minister Vanderbiest achter de aanslag te zitten.

Tijdens het onderzoek opende Ancia het ene stinkende potje na het andere en deed ze de PS op haar grondvesten daveren. Het Agusta-corruptieschandaal is het bekendste nevendossier dat voorkwam uit het onderzoek. Bij de aankoop van legerhelikopters was smeergeld betaald en daarbij waren Vlaamse en Waalse socialistische politici betrokken. De PS-ministers Coëme, Spitaels en Mathot moesten ontslag nemen. Ook kon de Vlaamse socialist Willy Claes niet langer aanblijven als NAVO-secretaris-generaal.

"Negen jaar leefden we in een luchtbel"

"Negen jaar leefden we in een luchtbel", zegt Ancia in de Franstalige krant Sudpresse over de periode waarin ze de moord onderzocht. "We werden constant op de vingers gekeken door de pers, maar we mochten niets zeggen. En er werd ook van overal druk uitgeoefend. Het was een moeilijk leven."

"Er waren ontevreden mensen, jaloerse mensen, bij de vliegtuigbouwers, de vrijmetselaars, de magistratuur. Bij iedereen die in zijn belangen werd aangetast."

Na negen jaar dag in dag uit het leven van Cools onderzocht te hebben, heeft Ancia hem naar eigen zeggen leren kennen als een overtuigd socialist. "Hij was een man met een echt ideaal", zegt ze.

"In de magistratuur is het alles of niets"

Ancia heeft beslist om op haar 60 met pensioen te gaan, omdat ze van het leven wil genieten. "In de magistratuur is het alles of niets. Er is geen mogelijkheid om deeltijds te werken of een pauze in te lassen. Na 26 jaar in het justitiepaleis in Luik, heb ik zin om andere dingen te gaan doen, zoals reizen en schilderen. Ik volg les aan de academie en stages, ik ga naar tentoonstellingen,... Ik heb twee kinderen, maar ik ben nog geen grootmoeder, dus..."