Noord-Korea gaat eigen tijdzone invoeren

Noord-Korea gaat een eigen tijdzone hanteren: "Pyonyang-tijd", zo maakte het regime vrijdag bekend. De tijdzone die meer dan een eeuw geleden door de "gruwelijke Japanse imperialisten" werd ingevoerd, verdwijnt, luidde het. Alle klokken worden 30 minuten teruggedraaid.

De nieuwe tijdzone gaat in op 15 augustus. In Noord-Korea zal het vanaf 15 augustus acht uur en dertig minuten later zijn dan Greenwich Mean Time (GMT). Het verschil met Zuid-Korea zal een half uur bedragen. In dat land, en in Japan, wordt de tijdzone GMT +9 gehanteerd.

De wijziging moet de zeventigste verjaardag van de bevrijding van het Japanse koloniale regime in de verf zetten. In het prekoloniale tijdperk was het inderdaad acht en een half uur later dan GMT, maar in 1912 hebben de Japanners hun tijdzone ingevoerd.

In Zuid-Korea wordt negatief gereageerd op de uurwijziging. Er wordt vooral gevreesd voor complicaties in de industriële zone van Kaesong, die in het zuiden van Noord-Korea ligt maar toegankelijk is vanuit het zuiden.