Nucleaire waakhond treedt hard op tegen "nonchalance" bij kerncentrale Tihange

Het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) is de verschillende incidenten op korte tijd bij de kerncentrale van Tihange beu. Al het personeel wordt verplicht om een opleiding te volgen om de veiligheidscultuur te verbeteren. Zo verneemt Belga. De federale nucleaire waakhond schorst ook vier werknemers.

De geschorste werknemers mogen hun huidige functie - onder meer in de controlekamer - niet meer uitoefenen. Zij zullen een nieuwe opleiding moeten volgen en weer moeten slagen voor examens om hun licentie opnieuw te kunnen bekomen. Het FANC heeft ook een proces-verbaal verstuurd naar het parket.

"We constateren dat er de laatste tijd meer vermijdbare fouten dan normaal gebeuren, te wijten aan een zekere nonchalance. Die zaken gaan geen kernongeval veroorzaken, maar zijn bedoeld om het risico te beperken als er iets zou fout gaan", klinkt het bij de nucleaire waakhond.

"We willen hiermee Electrabel een krachtig signaal geven zodat men zich herpakt", aldus het FANC. Electrabel moet ook een actieplan opstellen. Men sluit ook het stilleggen van de centrale niet uit, mocht de situatie niet verbeteren.

Electrabel: "Gaan er alles aan doen om veiligheidscultuur te verhogen"

Het is de eerste keer dat het FANC zulke maatregelen neemt. Een stevige waarschuwing is dat voor Electrabel, de uitbater van de kerncentrale in Tihange. Volgens Electrabel is er evenwel nooit een gevaar geweest voor de omgeving of voor de medewerkers van de centrale. "Er zijn een aantal incidenten gebeurd puur op het niveau van de procedures. Enkele interventies en analyses zijn op zich wel correct verlopen, maar de juiste timing is niet altijd gevolgd geweest", klinkt het.

Hoe het komt dat er net de laatste weken een opeenvolging is geweest van incidenten, kan Electrabel niet verklaren. Er is in elk geval geen verband met eerdere incidenten bij Tihange of in Doel, klinkt het. Een van de drie kernreactoren in Tihange ligt al meer dan een jaar stil, omdat er scheurtjes in de reactorwand zitten. En bijna exact een jaar geleden werd in de centrale van Doel een reactor stilgelegd, na mogelijke sabotage.

"Er is nu de vraag van het FANC gekomen om de algemene veiligheidscultuur in onze centrales te verhogen. We zullen er alles aan doen om dat zo goed mogelijk te doen. Voort behouden we ook ons vertrouwen in onze medewerkers", laat Electrabel weten.

Greenpeace: "Riskant om nog kerncentrales open te houden"

Volgens Greenpeace houdt de nucleaire waakhond FANC te weinig toezicht op de kerncentrales. Eloi Glorieux van Greenpeace vindt het riskant om in die omstandigheden kerncentrales open te houden.

"Het is erg dat na 40 jaar dat de kerncentrales in ons land al functioneren dat dergelijke zaken nog altijd kunnen plaatsvinden. Deze technologie kun je enkel en alleen laten functioneren als je zeker bent dat alle omstandigheden 100 procent zijn, en dat is hier duidelijk niet het geval. Het wordt tijd om na te denken over de vraag of het niet beter is om ze te sluiten."