Opnieuw atheïstische blogger vermoord in Bangladesh

In het Aziatische land Bangladesh is opnieuw een bekende blogger vermoord. Het gaat al de vierde blogger dit jaar die door extremistische moslims is omgebracht. Bovendien kwam hij uit een hindoe-familie.

Niloy Neel was thuis in de hoofdstad Dhaka toen plots een bende gewapend met machetes binnenviel in zijn woning. Hij is daar door de groep doodgehakt.

Neel was in Bangladesh erg bekend door zijn blogs op het internet waarin hij zijn seculiere visie op de maatschappij uiteenzette. Hij was ook een stem tegen fundamentalisme en voor de rechten van vrouwen en minderheden in zijn land. Neel was nochtans geen "afvallige moslim", want hij kwam uit een familie van de hindoeïstische minderheid.

Het is al de vierde blogger die dit jaar in Bangladesh wordt vermoord. Hij stond op een lijst van 84 "atheïstische bloggers" die eerder door moslimfundamentalisten was opgesteld en verspreid. Die lijst was eerst bedoeld voor de regering om die bloggers te laten oppakken en veroordelen wegens "ongelovigheid". De groep die de lijst opstelde, zegt dat het niet de bedoeling was om die mensen te vermoorden, maar terroristen zouden er nu wel gebruik van maken.

Officieel is Bangladesh een seculier land, alhoewel er een grote moslimmeerderheid is. Toch zou de regering te weinig doen om de aanvallen tegen bloggers of andere activisten te stoppen. Tot nu toe zijn er twee verdachten van in totaal vier moorden opgepakt.