Palestijnen springen in de bres om Israëlische politieagente te beschermen

Op het internet circuleert een bijzondere foto waarop te zien is hoe twee Palestijnse mannen een Israëlische politieagente afschermen terwijl Palestijnen haar bekogelen met stenen.

Shaul Golan was de man achter de lens. Hij is een fotograaf voor de Israëlische krant Yedioth Ahronoth en nam deze foto op Aish Kodesh, een buitenpost  van de Verenigde Naties op de Westelijke Jordaanoever. De buitenpost behoort tot een deel van de bezette gebieden.

De man links op de foto is Zakaria Sadah, een een Palestijnse straatwerker voor Rabbijnen voor Mensenrechten (RHR), een Israëlische mensenrechtenorganisatie die in het gebied actief is. Eerder deze week kwam het tot gevechten tussen Palestijnen en Israëliërs in de buurt van de buitenpost.

Zakaria Sadah vertelde dat het incident begon toen Israëliërs de Palestijnen verhinderden om aan landbouw te doen in het gebied. Toen het uit de hand liep, wilden Israëlische soldaten de gemoederen bedaren. Op een gegeven moment begonnen de Palestijnen een vrouwelijke politieagente te bekogelen nadat ze een geweer tevoorschijn haalde. Dat was het moment waarop twee Palestijnen, waaronder Zakaria, voor haar in de bres sprongen.

"Niet schieten, wij beschermen haar"

Volgens Saddah huilde de vrouwelijke officier en was ze verlamd door angst. Een derde politieagent richtte zijn geweer op Saddah en de andere Palestijnse man, maar de twee maakten meteen duidelijk dat ze geen kwade bedoelingen hadden. "Ik riep: niet schieten, wij beschermen haar!", aldus Saddah. Op dat moment stonden de twee Palestijnen beiden met hun handen in de lucht.

"Verrader"

Een mooi daad in tijden van conflict, maar Zakaria Saddah wordt door de Palestijnen nu bestempeld als "verrader".  Nochtans lijkt hem dat niets uit te maken. "Het kan me niet schelen wat ze denken, voor mij is het leven van een persoon belangrijk. Ik beschermde tegelijkertijd het leven van de politieagente en het leven van andere Palestijnen. Beiden zijn belangrijk voor mij en ik zal mijn werk als vredesactivist verder blijven zetten", aldus Zakaria Saddah.