Portugese toparchitect ontwerpt crematorium Evere

De Portugese architect Eduardo Souto de Moura werd samen met zijn Belgische collega Jean-Christophe Mathen uitgekozen voor het ontwerp van het crematorium in Evere, dat er midden 2017 moet staan. Dat schrijft Brusselnieuws en wordt bevestigd door Xavier Godart, directeur van het intercommunale crematorium van Brussel.
AP2011
Eduardo Souto de Moura.

Souto De Moura ontwierp eerder samen met Sum Project het crematorium "Uitzicht" in Kortrijk. Het ontwerp van Souto de Moura en het architectenbureau van Jean-Christophe Mathen uit Waals-Brabant voor een nieuw crematorium op het kerkhof van Evere haalde het van 46 andere kandidaten. Volgens Xavier Godart waren er veel sterke voorstellen, waardoor de procedure vertraging heeft opgelopen.

In eerste instantie komen er in het nieuwe crematorium twee ovens, twee ontvangstzalen en twee plechtigheidszalen. Daar kan op termijn nog een oven bijkomen.

Het crematorium van Ukkel, waar dit jaar naar schatting 5.400 crematies zullen plaatsvinden telt vijf ovens, twee ontvangstzalen en twee plechtigheidszalen. Het is voorlopig het enige crematorium in het Brussels gewest, waar volgens cijfers van de FOD Economie 70 procent van de mensen wordt gecremeerd.

Godart: "Er is steeds meer vraag naar gepersonaliseerde ceremonies, waardoor onze bezetting sterk onder druk komt te staan. Bovendien is het crematorium van Ukkel slecht bereikbaar voor bewoners uit het Noorden van het gewest".

De investering voor het crematorium in Evere wordt geschat op 4,4 miljoen euro, waarvan de intercommunale de helft voor zijn rekening zou nemen. Voor de andere helft wordt gerekend op een gewestelijke subsidie. In tegenstelling tot in Vlaanderen is er in de Brusselse milieuvergunning geen maximum aantal crematies opgenomen. De afgelopen dagen raakte bekend dat verschillende crematoria in Oost- en West-Vlaanderen door een dergelijke limiet crematies zouden moeten weigeren.