Spaanse natuurgebieden gaan in vlammen op

In Spanje heeft de droogte verschillende branden veroorzaakt. Onder meer in Extremadura, aan de grens met Portugal, moesten verschillende mensen hun huis verlaten. Ook in Murcia, het oosten van het land, zijn er meerdere brandhaarden.

Het vuur brak gisteren uit. De hulpdiensten hebben de voorbije nacht zo'n 1.400 mensen geëvacueerd. De helft daarvan kon bij het Rode Kruis terecht. Ook een camping is ontruimd. Extremadura heeft verschillende natuurparken, die bij grote droogte makkelijk ten prooi vallen aan de vlammen.

Ook in de regio Murcia, in het Oosten van Spanje, is op verschillende plaatsen brand uitgebroken. Vanmorgen nog zette een blikseminslag een gebied van 135 hectare in lichterlaaie. Ter vergelijking: één hectare is ongeveer anderhalf voetbalveld.

De Spaanse minister van Landbouw waarschuwt dat er in heel het land een verhoogd risico is op brand. Sinds begin dit jaar zijn in Spanje al meer dan 54.000 hectare in de as gelegd.

Bosbranden in Portugal

In buurland Portugal zijn eveneens branden uitgebroken, in het noorden en het centrum van het land. De brandweer heeft het vuur sinds vanmorgen onder controle. In totaal zijn gisteren meer dan 4.800 brandweermannen uitgerukt om 175 branden te blussen. Er vlogen ook een honderdtal blusvliegtuigen en -helikopters uit.