Sprankeltje hoop voor Palais Empain in Caïro

Er is misschien wat hoop voor Palais Empain, een honderd jaar oud paleis gebouwd door de gelijknamige Belgische industrieel, dat nu staat te verkommeren in de Egyptische hoofdstad Caïro.
BELGA/DOPPAGNE

Edouard Empain bouwde aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw een industrieel en financieel imperium uit. Hij bouwde spoor- en tramlijnen overal ter wereld, onder meer de metro in Parijs.

In Caïro creëerde hij begin 20e eeuw Heliopolis, een volledig nieuwe stad, die vandaag helemaal is opgeslokt door Caïro. Pronkstuk van Heliopolis is Palais Empain, de villa die baron Empain voor zichzelf liet bouwen. Het paleis, grotendeels in beton, doet denken aan Angkor Wat in Cambodja.

Vandaag staat de villa, eigendom van de Egyptische staat, volledig te verkommeren. Vandalisme en gebrek aan onderhoud eisten hun tol. Er is 600.000 euro nodig om dringende onderhoudswerken uit te voeren. Een volledige renovatie kost 5 miljoen euro.

In 2005 waren er plannen om, met Belgische hulp, het gebouw te renoveren en een nieuwe bestemming te geven. Egypte bleef evenwel dralen en van renovatiewerken kwam uiteindelijk niets in huis.

Mogelijk is er vandaag een sprankeltje hoop. De nieuwe Egyptische ambassadeur in Brussel toonde recentelijk interesse in het paleis. Mogelijk wordt het renovatiedossier heropend. Veel zal afhangen van het vinden van een geschikte bestemming voor het gebouw.

BELGA/DOPPAGNE