Termont: "Deze film zal Gent aan honderdduizenden mensen wereldwijd tonen"

Vanaf 17 augustus keert Gent een week lang terug in de tijd. In het historische centrum strijkt die dag een Amerikaanse filmploeg neer voor opnames van "Emperor", een film over keizer Karel. "Voor de stad is dit een enorme promotie", zegt burgemeester Daniël Termont (SP.A).
De Sint-Michielsbrug en de Sint-Michielskerk.

"Emperor" is een historische film van regisseur Lee Tamahori die zich in de 16e eeuw situeert ten tijde van keizer Karel. Bekende acteurs als Adrien Brody, Rutger Hauer en Oliver Platt nemen de hoofdrollen voor hun rekening. Ook Vlaamse acteurs als Michael Pas en Lize Feryn spelen mee.

Wie keizer Karel zegt, zegt onvermijdelijk Gent. Het is immers de stad waar de man in 1500 is geboren. Een film waarin hij voorkomt, kan dan ook niet zonder opnames in de Arteveldestad. Precies dat staat vanaf 17 augustus een week lang op het programma.

Die dag strijkt de Amerikaanse filmploeg in Gent neer voor opnames op en rond de Sint-Michielshelling, het stadhuis, het Gravensteen en ook de abdij van Drongen. "De procedure loopt al meer dan een jaar", vertelt Henk Terryn van het Film Office van de stad Gent. "Eerst zouden de opnames in oktober plaatsvinden, later werd het april of mei. Nu is het eindelijk zo ver. Tamahori heeft al veel scènes in Tsjechië gedraaid, maar sommige opnames moeten in Gent plaatsvinden."

Horeca

Vooral de opnames in de buurt van de Sint-Michielshelling zijn ingrijpend. Alle hedendaagse elementen zoals lantaarnpalen worden vanaf komende maandag tijdelijk verwijderd. Het openbaar vervoer en taxi's moeten omrijden. "Deze productie is nog groter dan die van "Grace of Monaco" met Nicole Kidman of "The fifth estate" over Julian Assange toen het hele Sint-Pietersplein vol trailers stond."

Wat met de horeca-uitbaters op de Graslei en de Korenlei die klagen dat ze door de opnames een week lang geen terras mogen opzetten? "De horecazaken die door de opnames de deuren niet kunnen openen, zijn door de filmploeg helemaal afgehuurd. Dat is bijvoorbeeld het geval met de jeugdherberg Uppelink en het Marriott hotel. De horecazaken van de mensen die klagen, bevinden zich niet op de set."

"We doen dit voor de Gentse winkels en horecazaken"

"Ik ben erg blij met deze opnames", zegt burgemeester Termont op zijn beurt. "Deze film zal Gent aan honderdduizenden mensen wereldwijd tonen."

Hij toont begrip voor de klaagzang van sommige horecazaken op de Graslei en de Korenlei, maar nuanceert. "Op korte termijn betekenen deze opnames mogelijk een verliespost. Voor de stad is dit evenwel een enorme promotie. Op lange termijn zullen de opnames meer mensen naar Gent lokken wat de lokale economie ten goede komt. Het is juist voor de Gentse winkels en horecazaken dat we dit doen, de stad zelf wordt er in geen geval rijker van."

Jasper Jacobs