Trump mogelijk als onafhankelijke naar de kiezer

Als Donald Trump niet de Republikeinse kandidaat wordt voor het Amerikaanse presidentschap, zal hij mogelijk als onafhankelijk kandidaat naar de kiezer stappen. Dat heeft de miljardair gezegd in een debat met de tien populairste kandidaten voor de Republikeinse nominatie.

Het was het eerste televisiedebat in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar dat in primetime werd uitgezonden op de conservatieve zender Fox. Slechts 10 van de 17 Republikeinse kandidaten voor de presidentsverkiezingen van 2016 mochten eraan deelnemen: zij die het beste scoorden in een aantal nationale peilingen.

Alle ogen waren op Donald Trump gericht, de miljardair die door zijn controversiële uitspraken al heel wat aan populariteit won. Bij de start van het debat vroeg de debatleider van Fox wie zich eventueel als onafhankelijke zou kandidaat stellen en het tegen de Republikeinse kandidaat zou opnemen. De enige die zijn hand opstak was Donald Trump. "Ik doe op dit moment geen belofte", aldus de zakenman. Het publiek jouwde hem uit.

De Republikeinen zijn bang voor zo'n scenario, want de omstreden zakenman zou heel wat stemmen uit conservatieve kring kunnen binnenhalen. "Op die manier helpt Trump Clinton aan een overwinning", bekritiseerde Rand Paul, senator uit Kentucky de aankondiging. 

Politieke correctheid

Toen Trump geconfronteerd werd met zijn omstreden uitspraken over vrouwen en Mexicanen, wuifde hij dat weg met: "Het probleem met dit land is dat we politiek correct zijn. En ik heb geen tijd voor politieke correctheid en dit land heeft dat eerlijk gezegd ook niet."

"Dit land zit diep in de problemen: we winnen niet meer, maar we verliezen van China, Mexico, ... tegenover iedereen. Wat ik zeg is wat ik zeg. En als je daar niet van houdt, sorry. Maar we hebben kracht en energie nodig om de knop om te draaien."

Jeb Bush, oud-gouverneur van Florida en broer van oud-president George W., zei dat de Republikeinen niet gediend zijn van Trumps uitspraken, die meer verdeeldheid zaaien dan eenheid smeden.