Verdachte Syrië-ronselaars aan kust blijven in de cel

De twee Tsjetsjenen uit Oostende en Bredene die ervan verdacht worden Syriëstrijders te hebben geronseld in Oostende, blijven nog een maand langer in de cel. Dat heeft de raadkamer in Brugge beslist. De twee verdachten werden begin juni gearresteerd tijdens een grote antiterreuractie gericht tegen het Tsjetsjeense milieu.

De man uit Oostende ontkent dat hij ook maar iets met het ronselen van Syriëstrijders te maken heeft. De andere, een Bredenaar, legt tot op vandaag geen verklaringen af.

Het onderzoek begon nadat een Oostendenaar naar Syrië was getrokken om er te vechten in de buurt van Aleppo. Hij zou er gewond geraakt zijn en teruggekeerd zijn naar België om zich te laten verzorgen.

Ook in Jabbeke werd begin juni binnengevallen in drie woningen. Tegelijkertijd viel de politie ook binnen in huizen in het Leuvense en Antwerpen. In totaal werden 16 terreurverdachten opgepakt, slechts twee werden aangehouden door de onderzoeksrechter in Brugge.