VN: "Toestand vluchtelingen in Griekenland is schandalig"

De Verenigde Naties hebben Griekenland op de vingers getikt over de "schandalige" opvang van vluchtelingen. Volgens de VN moet Griekenland orde in "de totale chaos" scheppen die er heerst op de Griekse eilanden. Daar zijn de voorbije maand alleen al opnieuw 50.000 migranten aangekomen. De Griekse premier Alexis Tsipras vraagt Europa dringend om hulp.
Afghaanse en Syrische vluchtelingen komen in een gammel bootje aan op Lesbos

"De situatie is absoluut schandelijk. Met 30 jaar ervaring heb ik dit nog nooit gezien", zegt directeur Vincent Cochetel van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. "Griekenland moet wakker worden en het hoofd bieden aan de problematiek."

Volgens Cochetel staan er bijvoorbeeld nog heel wat kazernes in Griekenland leeg, en die zouden kunnen dienen voor de opvang van de duizenden vluchtelingen. Nu laten de slaapplaatsen, het voedsel en de hygiëne compleet te wensen over. Er moet ook dringend één centrale dienst komen die zich met de vluchtelingen bezighoudt.

Na spoedberaad van de Griekse regering heeft premier Alexis Tsipras alvast verbetering beloofd. Er kómt één coördinatieorgaan, dat onder meer moet zorgen voor een beter beheer van het Europese geld dat Athene krijgt om de vluchtelingenproblematiek aan te pakken. Ook de opvanginfrastructuur wordt verbeterd.

Alles samen zijn er de afgelopen maand zo'n 50.000 vluchtelingen vanuit Noord-Afrika aangekomen op de Griekse eilanden. Dat zijn er meer dan heel vorig jaar. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal migranten op Grieks grondgebied toegenomen met maar liefst 750 procent.

Griekse noodkreet: "Is EU Unie van solidariteit?"

De VN-topman houdt niet alleen Griekenland verantwoordelijk. Ook de andere Europese landen moeten meer doen om Griekenland te helpen, aldus Cochetel na een bezoek aan Lesbos, Kos en Chios. "De financiële hulp uit Europa is te zwak en komt te laat."

Griekenland zelf slaat dan ook een noodkreet naar Europa toe. De toestroom van migranten is groter dan de infrastructuur aankan, zegt de Griekse premier Tsipras. "We kampen met aanzienlijke problemen en daarom hebben we de hulp van de EU ingeroepen. Nu is het moment om te zien of de EU de Unie van solidariteit is of een Unie waarin iedereen zijn grenzen probeert te beschermen", luidt het in een noodkreet.

Door de diepe financiële problemen ziet Griekenland zich geen baas meer over het vluchtelingenprobleem. Het land heeft de afgelopen tijd zelf al moeten bedelen om geld om de schulden te kunnen betalen, laat staan dat het kan investeren in de opvang van vluchtelingen.

Een geïmproviseerd vluchtelingenkamp op Lesbos

Migranten slapen onder een boom, een koppel toeristen wandelt in de haven van Molyvos

Afghaanse kinderen spelen in hun tent, anderen liggen te rusten