VN wil onderzoek naar verantwoordelijken gifgasaanvallen in Syrië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wil een onderzoek naar de verantwoordelijken van de aanvallen met gifgas in Syrië twee jaar geleden. De resolutie was unaniem en kwam er na overleg tussen de Verenigde Staten en Rusland.

De VN wil nog dit jaar weten welke individuen, groepen, milities en regeringen achter die moorddadige acties zaten en de verantwoordelijken snel voor de rechter brengen.

"Dit zendt een duidelijke en machtige boodschap naar iedereen die betrokken is bij de aanvallen met chemische wapens in het Syrië. Het nieuwe onderzoeksorgaan zal jullie identificeren als mensen die gas gebruiken", zegt de Amerikaanse ambassadeur Samantha Power.

Bij de gifgasaanvallen in een buitenwijk van Damascus vielen 2 jaar geleden honderden doden. Zowel het Syrische regime als zijn tegenstanders hebben altijd ontkend dat ze chemische wapens gebruiken.