"Dit seizoen minder en kleinere aardappelen"

De aardappeloogst zal dit seizoen heel wat minder opleveren dan normaal. De oorzaak ligt bij het droge weer van de afgelopen maanden. Zo was het sinds februari telkens een beetje droger dan normaal. In totaal is er tot 200 liter regen per vierkante meter minder gevallen, een hoeveelheid regen die normaal in bijna drie maanden tijd valt.

De droogte heeft gevolgen voor verschillende gewassen, maar dus ook voor de aardappel. "Er gaan minder aardappelen zijn en het zullen ook kleinere aardappelen zijn van formaat", zegt Matty Veulemans van de Boerenbond. "Het is wel nog koffiedik kijken of de kleinere oogst ook invloed zal hebben op de prijzen."

Recordtemperaturen in Europa

Het is overigens niet alleen in ons land warm en droog. In Duitsland is gisteren een recordtemperatuur gemeten van meer dan 40 graden. Ook in Malta en Cyprus is het heet, net als in in het oosten van Frankrijk en in de Alpen. In Spanje woeden er dan weer felle bosbranden door de hitte en de droogte.