"Nooit gedacht dat ik nog zoveel energie zou hebben"

In 2013 besliste Greig Trout uit Londen om zijn leven een totaal andere wending te geven. Trout had immers voor de tweede keer kanker overwonnen en dat was voor de toen 34-jarige man reden om te starten met een "anti-bucket list", een lijst met dingen die hij nu wilde en kon doen, in tegenstelling tot te wachten tot hij bijna dood was. Hij verkocht al zijn bezittingen en startte zijn wereldreis, "iets wat ik al jaren wilde doen maar almaar bleef uitstellen". Twee jaar en 23 landen later geniet hij nog altijd van zijn beslissing. "Al wil ik niet alleen mezelf plezieren, ik wil ook anderen inspireren hetzelfde te doen", aldus Trout aan Huffington Post UK Lifestyle.

Trout kreeg op 7-jarige leeftijd kanker: "Die was al in een ver gevorderd stadium. Ik had tumoren aan mijn nieren, mijn longen en slagaders. Gevolg was een intensieve chemografie en bestralingen. Mijn rechternier moest zelfs verwijderd worden. Door de bestralingen bleken achteraf ook een aantal aders beschadigd te zijn."

"In 2010 kreeg ik opnieuw de diagnose van kanker te horen. Dit keer was het darmkanker, waardoor één derde van mijn darm moest verwijderd worden. Opnieuw volgde chemotherapie. Daarna kreeg ik een tijdlang de kanker niet meer uit mijn hoofd en kwam in een depressie terecht. Ook al dacht ik dat ik na de genezing de gelukkigste persoon op aarde moest zijn, toch lukte me dat niet."

Het keerpunt kwam bij een check-up in 2013: "In de wachtkamer gaf ik mijn zitplaats aan een man die niet kon blijven rechtstaan. Ik kon dat dus wel. Ik dacht: "Wat geweldig dat ik dat wel nog kan, ondanks het feit dat mijn lichaam al een en ander doorstaan heeft." Vanaf dat moment focuste ik me niet langer op mijn kanker."

Hij verkocht zijn bezittingen en logeerde een tijdlang bij zijn broer en schoonzus, tot hij voldoende gespaard had om een levensdroom, reizen, in vervulling te laten gaan. Hij lijstte bovendien allerlei zaken op die hij nu, nu het nog kan, wilde realiseren, zoals zingen op het podium van het Sydney Opera House, fietsen doorheen een Amerikaanse staat, of de tango leren dansen in Buenos Aires. Zijn drastische beslissing leverde hem eind 2013 alvast veel mediabelangstelling op.

"De hoofdbedoeling van mijn reis was om opnieuw gelukkig te kunnen zijn en opnieuw plezier te vinden in het leven. Bovendien, door mezelf te helpen merk ik dat ik ook anderen kan helpen. Ik heb het traject afgelegd van de gedachte dat ik nooit nog energie voor wat dan ook zou hebben tot het beklimmen van vulkanen en het rondzwerven met een rugzak."

"Op papier ben ik wellicht een geneeskundige nachtmerrie: 2 keer kanker, één nier, depressie, deel van mijn darm weg. Maar ik voel me de sterkste en gezondste persoon die leeft."

U kan de reisbelevenissen van Trout nalezen op zijn blog. Momenteel is hij terug thuis in Engeland.

lees ook