Derde "nazipaard" teruggevonden op binnenplein Duitse school

Journalisten van de Süddeutsche Zeitung hebben een derde zogenoemde "nazipaard" teruggevonden van nazikunstenaar Josef Thorak. Het monumentale bronzen beeld staat op het binnenplein van een school in Beieren. Enkele maanden geleden waren al twee gelijkaardige beelden ontdekt.
Een foto van het transport van de twee paarden die al in mei zijn ontdekt.

Thorak was een Oostenrijkse beeldhouwer die in de jaren 30 in opdracht van Hitler verschillende monumentale bronzen beelden van paarden maakte. Twee beelden kregen een plek aan de voet van de rijkskanselarij. De agressief ogende dieren met grove trekken symboliseerden de aanspraken op wereldheerschappij die het Derde Rijk aan de vooravond van WO II meende te hebben.

Na de oorlog bleken de paarden spoorloos verdwenen. Iedereen nam aan dat ze verloren waren gegaan bij de val van Berlijn. Groot was dan ook de verrassing toen ze in mei jongstleden samen met andere nazikunst in een hangar werden ontdekt (zie video onderaan).

Het verhaal krijgt nu een staartje. Op het binnenplein van een school in Ising am Chiemsee in Beieren hebben journalisten van de Süddeutsche Zeitung een derde, gelijkaardige bronzen beeld van Thorak ontdekt. Het gaat om een exemplaar dat oorspronkelijk tot de persoonlijke collectie van de kunstenaar behoorde en in 1939 werd tentoongesteld bij een grote tentoonstelling van Duitse kunst in München.

Het beeld werd in 1961 door familieleden van Thorak aan de school verkocht om het schoolgeld van één van de zonen te betalen. Sindsdien staat het op het binnenplein. Volgens de krant is de school niet van plan het bronzen paard te verkopen of te verplaatsen.

Wie was Josef Thorak?

Thorak was één van de favoriete artiesten van Adolf Hitler. Het staatshoofd schonk hem een peperduur atelier in de buurt van München en plaatste hem op een speciale lijst van mensen die niet aan het front hoefden te strijden. Thorak had een martiale stijl. Hij creëerde helden die schijnbaar onaantastbaar waren.

Meest gelezen