Dimitri Bontinck opgepakt aan Syrische grens

Dimitri Bontinck, vader van voormalig Syriëstrijder Jejoen Bontinck, is opgepakt aan de Syrische grens. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en het bericht wordt bevestigd door Buitenlandse Zaken. Waarom Bontinck is opgepakt, weet Buitenlandse Zaken evenwel nog niet.

Bontinck heeft volgens Buitenlandse Zaken het bevel gekregen om het land te verlaten. De repatriëring zou wellicht niet meer voor vandaag zijn. Intussen verblijft Bontinck in een soort van centrum voor uitwijzingen.

Het federaal parket benadrukt dat Bontinck België als een vrij man mag binnenkomen. "Zijn arrestatie is een zuiver administratieve maatregel. De Turkse autoriteiten wijzen hem uit. Het federaal of een ander parket komt daar niet in tussen."

Dat Bontinck naar de Syrische grens is afgereisd, is opmerkelijk. Nadat hij nieuw liefdesgeluk had gevonden, zei hij dat het "genoeg was geweest" met expedities naar Syrië. "Ik ga dat Syriëhoofdstuk beëindigen." Volgens Het Laatste Nieuws zou Bontinck daar geweest zijn in het kader van een reportage, maar dat kan Buitenlandse Zaken niet bevestigen.