Duurste wijn ter wereld is een Bourgogne

De Côte de Nuits uit de Franse Bourgogne is de duurste wijn ter wereld. Per fles kost de wijn 13.856 euro. De beroemde Petrus uit de Bordeaux-streek komt pas op plaats 18 in de ranglijst van specialist Wine Searcher.
AP2008

Wine Searcher maakte een klassement op met de 50 duurste wijnen ter wereld. Het baseerde zich daarvoor op gegevens van meer dan 50.000 wijnkelders, handelaars en producenten over de hele wereld. In totaal werden de prijzen van meer dan 7 miljoen flessen geregistreerd.

Opvallend is hoe hoog de wijnen uit de Bourgogne-streek scoren. Zo bekleden ze niet alleen de eerste drie plaatsen, maar zijn ze ook goed voor 40 van de 50 opgelijste topwijnen.

Het is geen Romanée-Conti die met de eer van duurste wijn gaat lopen, maar een wijn van de in 2006 overleden wijnbouwer Henri Jayer. Het gaat meer bepaald om diens Richebourg Gran Cru, Côtes de Nuits. Jayer staat bovendien ook met een andere wijn op plaats drie, meer bepaald met zijn Cros-Parantoux uit het domein Vosne-Romanée Premier Cru. Wie zo'n fles wil, moet gemiddeld 8.053 euro neertellen.

De Côte de Nuits bevindt zich in de noordelijke helft van de Bourgogne en is vooral gespecialiseerd in rode wijn. In tegenstelling tot meer zuidelijk gelegen Côte de Beaune zet de Côte de Nuits meer in op kwaliteit in plaats van op kwantiteit.