Filerecord in Frankrijk net niet gesneuveld

Op de Franse wegen was het vandaag de voorlopig drukste dag van de zomer. Om 12.50 uur stond er 985 km file. Daarmee werd het record van vorig jaar net niet verpulverd.

De files in Frankrijk kwamen pas echt op gang vanaf 9 uur, maar groeiden toen razendsnel aan. Op het piekmoment stond er 985 km file in het totaal. Dat is een pak meer dan vorige week (880 km in totaal) op hetzelfde moment.

Op alle assen ten zuiden van Parijs richting Spanje stonden ellenlange monsterfiles (as Lyon-Orange-Perpignan-Spanje, as Parijs-Bordeaux-Spanje, as Parijs-Clermont-Ferrand-Spanje en as Parijs-Limoges-Toulouse). Het verkeer verliep er uiterst moeilijk. Het overgrote gedeelte van de files stonden richting vertrek. Maar ook richting terugkeer waren er lange files.

Dat er zoveel files zijn is verrassend en meer dan voorspeld, zegt Touring. "Het is te wijten aan het laat op gang komen van het verkeer (minder spreiding) en aan het regenweer in de departementen in het zuidwesten van Frankrijk. We stranden dus op een zucht van het absolute record van vorig jaar (994 km file)."

Whereabouts

Buitenlandse Zaken laat weten dat er al bijna 16.000 mensen hun gegevens hebben achtergelaten op de website "Travellers online". Reizigers kunnen er hun naam, gsm-nummer en andere gegevens invullen voor ze met vakantie vertrekken. Als er zich dan in een land een crisis voordoet, kan Buitenlandse Zaken hen sneller opsporen.