Franse en Malinese troepen beëindigen gijzelingsactie

Franse en Malinese troepen hebben vanmorgen een eind gemaakt aan de gijzelingsactie in een hotel in Sévaré, vlak bij de belangrijke stad Mopti. Volgens de Malinese overheid zijn er bij de gijzelingsactie twaalf doden gevallen. Vanmorgen zijn vier buitenlandse gijzelaars bevrijd. De gijzelnemers - vermoedelijk islamitische rebellen - zijn op de vlucht gejaagd.
Archieffoto

Gisterochtend hebben een aantal moslimterroristen een hotel bestormd in de stad Sevaré, in het midden van Mali. Het kwam daarbij tot een schietpartij met het Malinese leger, dat het hotel sindsdien omsingeld hield.

Gisteravond laat is een Oekraïner kunnen ontsnappen. Vanochtend lieten de Malinese soldaten die zich rond het hotel hadden opgesteld weten dat "een bepaald aantal gijzelaars bevrijd kon worden", aldus een bron binnen het leger aan persbureau AFP.

Even later kwam dan toch de bevestiging dat de gijzelingsactie beëindigd was. De Malinese overheid heeft het over twaalf dodelijke slachtoffers: vijf militairen, vier terroristen en drie burgers. Die laatsten logeerden in het hotel.

De Franse en Malinese soldaten hebben vanmorgen wel vier gijzelaars kunnen bevrijden.

Moslimterrorisme in Mali

Het hotel in Sevaré werd vooral gebruikt door buitenlanders, vooral leden van de VN-vredesmacht in Mali. Dat land wordt al twee jaar geteisterd door instabiliteit en moslimterrorisme.

In 2012 konden Toeareg-rebellen een groot deel van Noord-Mali innemen, maar daarna verloren ze snel de controle aan extremistische moslimgroepen. Die werden tenslotte verjaagd door Franse militairen die intussen de steun hebben gekregen van een vredemacht van de Verenigde Naties.

Onlangs is een vredesakkoord gesloten tussen de Toearegs en de Malinese regering, maar radicale moslims blijven aanslagen uitvoeren in Mali.

Sévaré ligt nochtans een stuk ten zuiden van de regio waar extremistische jihadstrijders traditioneel sterk staan. De aanval op het hotel wijst op de blijvende dreiging in Mali. De groepering Ansar Dine, die een link heeft met Al Qaeda, heeft de voorbije maand al verschillende aanslagen gepleegd tegen doelwitten van de VN en het Malinese leger.