Geen doodstraf voor "Batmanschutter"

James Holmes, de man die in 2012 tijdens een Batman-première in de Amerikaanse stad Denver twaalf mensen doodschoot, is veroordeeld tot een levenslange celstraf zonder kans op vervroegde vrijlating. Holmes, nu 27 jaar, riskeerde de doodstraf, maar de juryleden raakten het maar niet eens over de gepaste strafmaat. Zonder unaniem besluit van de juryleden is een doodstraf niet mogelijk in de staat Colorado.
A2013

Op 20 juli 2012 werd de Batman-film "The dark knight rises" vertoond in Denver. Ook James Holmes kocht een kaartje, om vervolgens de filmzaal binnen te stormen met een gasmasker en een kogelwerende vest. Hij opende er het vuur en doodde twaalf mensen. Zeventig anderen raakten gewond. 

Eerder had de jury Holmes schuldig bevonden aan moord. Ze verwierpen daarmee de claim van de verdediging die stelde dat Holmes ontoerekeningsvatbaar was op het moment van de feiten.

Nu is dus ook de strafmaat bekend: een levenslange celstraf zonder kans op vervroegde vrijlating. Het openbaar ministerie had de doodstraf gevraagd, maar daarvoor is in de Amerikaanse staat Colorado een unaniem besluit van de juryleden vereist.