Noodziekenhuis voor vluchtelingen in Calais

In de Noord-Franse havenstad Calais hebben enkele hulporganisaties een noodziekenhuis opgericht voor vluchtelingen die van daaruit Groot-Brittannië proberen te bereiken. Velen van hen raken gewond bij een poging om op een trein of een vrachtwagen te springen.

"Onlangs hebben wij een soort van noodprogramma opgestart dat wij normaal gezien enkel tijdens humanitaire crisissen installeren", legt Jelle Boone van Dokters van de Wereld uit. Hij heeft het ook over toenemende mentale problemen bij veel vluchtelingen. Boonen doet een oproep naar alle landen: "Neem uw verantwoordelijkheid. De toegang tot gezondheidszorg zou een universeel recht moeten zijn. Overal, en dus ook zeker in Europa, zeker in landen als Frankrijk, rijke landen die alle middelen daartoe hebben."

Gisteren haalde de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties nog uit naar Frankrijk en Groot-Brittannië voor de manier "Meer hekkens lossen de zaak niet op. Die zullen de mensen alleen nog meer provoceren om nog grotere risico's te nemen", zegt Vincent Cochetel van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen.

Volgens de VN is de crisis in Calais makkelijk te beheersen, want het gaat om slechts een 3.000-tal vluchtelingen. Ter vergelijking: op de Griekse eilanden voor de kust van Turkije zijn de voorbije maand alleen al 50.000 migranten aangekomen.

In het noodziekenhuis in Calais kunnen 25 artsen, verplegers, psychologen en tolken tot 100 mensen per dag helpen.