Protestactie tegen vervuilde Olympische wateren in Rio de Janeiro

Een vloot van tientallen boten heeft rond de Guanabara Bay in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro gevaren om de watervervuiling in de baai aan te klagen. Binnen een jaar zullen op die plaats verschillende competities van de Olympische Spelen plaatsvinden.

De zeilboten, vissersbootjes en alle andere deelnemende vaartuigen maakten een rondrit van zowat 12 kilometer in en rond de baai. De deelnemers aan de actie klaagden op die manier de gebrekkige waterkwaliteit aan.

De actie komt er in de aanloop naar de Olympische Spelen in Rio, die van 5 tot 21 augustus 2016 zullen plaatsvinden. In de baai zullen de zeil- en windsurfkampioenschappen worden georganiseerd. De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, heeft deze week nog beloofd dat de wateren tegen volgend jaar proper zullen zijn, maar volgens milieuorganisaties gaat de toestand er alleen maar op achteruit. "Er is in deze baai geen enkel strand dat niet vervuild is", zo zegt Sergio Ricardo, een van de manifestanten.

De lokale autoriteiten hadden aanvankelijk beloofd dat ze tachtig procent van het afvalwater dat in de baai terechtkomt zouden laten zuiveren. Maar onlangs hebben ze toegegeven dat ze die belofte niet zullen kunnen waarmaken. Tot nu toe werd slechts een van de acht geplande waterzuiveringsstations gebouwd.