Treinbegeleiders Kortrijk voeren actie na agressie: geen controles

Een twintigtal begeleiders met standplaats Kortrijk zullen tot vanavond geen vervoersbewijzen op de trein controleren. Ze voeren actie omdat enkele van hun collega's gisteren zijn aangevallen door een treinreiziger.

Het incident waarnaar de treinbegeleiders verwijzen, vond gisteren plaats op de trein van Oostende naar Zaventem. Twee treinbegeleiders kregen van een treinreiziger een kopstoot toegediend en moesten voor verzorging naar het ziekenhuis.

"De treinbegeleiders hadden eerst gedacht aan een wilde staking maar dat is door de vakbond afgewend", zegt Patrick Deschuyter van de Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel. "Tot vanavond zullen ze wel stoppen met controles. Ze zullen ook in de trein omroepen waarom er geen controles worden uitgevoerd en dat er meer respect wordt gevraagd voor de treinbegeleiders."

De man die de twee treinbegeleiders had aangevallen, is vanochtend door de onderzoeksrechter in Dendermonde aangehouden. Hij riskeert een gevangenisstraf van twee jaar en een geldboete van 1.200 euro.