Wie weet wat +NDXOXCHWDRGHDXORVI+ betekent?

De British Library heeft uw hulp nodig om een mysterie te ontrafelen. De gerenommeerde instelling heeft een 13e-eeuws zwaard in bruikleen waarin de letterreeks +NDXOXCHWDRGHDXORVI+ staat gegraveerd. Omdat niemand weet wat de inscriptie betekent, polst de bibliotheek bij het brede publiek naar een mogelijke verklaring.

Het zwaard in kwestie staat bekend als het River Witham-zwaard, genoemd naar de gelijknamige rivier in Lincolnshire waarin het in juli 1825 werd gevonden. Het gaat om een dubbelzijdig zwaard uit de 13e eeuw, vermoedelijk van Duitse makelij. Het weegt 1,2 kilo en is bijna een meter lang.

De British Library heeft het zwaard momenteel in bruikleen van het British Museum voor de tentoonstelling "Magna Carta: law, liberty, legacy" over de achthonderdste verjaardag van dit historische document.

In het blad van het wapen staat de letterreeks +NDXOXCHWDRGHDXORVI+ gegraveerd. De letters zijn met gouddraad ingelegd. Niemand weet evenwel wat de inscriptie betekent, noch om welke taal het gaat. In de hoop het mysterie te ontrafelen, roept de British Library daarom de hulp van het brede publiek in. Als u meer weet over de letterreeks, dan kan u een commentaar achterlaten op de website van de bibliotheek.