"Ruiten Gentse tram sneuvelen door loodjesgeweer"

In Gent is gisteravond een tram vermoedelijk met een loodjesgeweer beschoten. Dat zegt Dirk Stautemas van de socialistische vakbond ACOD. De Lijn bevestigt dat drie ruiten van een Hermelijntram gesneuveld zijn, maar wacht de uitslag van nader onderzoek af voor ze zich uitspreekt over de oorzaak van het incident. Ongeruste trambestuurders hebben vanmiddag gedurende een uur de Gentse Korenmarkt geblokkeerd.
Archieffoto

"Gisteravond is een Hermelijntram geraakt ter hoogte van het Justitiepaleis, vermoedelijk door een loodjesgeweer", zegt Dirk Stautemas van de socialistische vakbond ACOD tegen onze redactie. "Een aantal chauffeurs vinden dat dit echt moet stoppen. Ze willen een duidelijk signaal geven en hebben vanmiddag het verkeer op de Korenmarkt stilgelegd."

Tania Fierens van De Lijn Oost-Vlaanderen bevestigt dat er tramruiten zijn gesneuveld. "De chauffeur had niets gemerkt. Reizigers hebben hem gewaarschuwd dat er een paar ruiten waren gesneuveld." Volgens De Lijn heeft niemand gezien wat er juist is gebeurd. "Er was geen paniek en er is geen schade binnen in de tram", zegt Fierens. Ze bevestigt niet dat er inderdaad een loodjesgeweer is gebruikt en wacht de uitslag van het onderzoek af.

Morgenvoormiddag is er overleg tussen De Lijn en de vakbonden. "De Lijn moet meer rekening houden met de mensen die op de baan zitten en beter communiceren over dergelijke incidenten", zegt Dirk Stautemas.