Bestolen juwelier zet beelden van daders op Facebook

Een juwelier uit Tienen heeft beelden van twee dieven op Facebook gezet, met de oproep de beelden zo veel mogelijk te delen. Het tweetal heeft gisterenmiddag een 45-tal briljanten trouwringen uit zijn etalage gestolen. De beelden komen van een bewakingscamera, maar mogen eigenlijk niet zomaar worden verspreid. De beelden zijn al meer dan 1.300 keer gedeeld.

"Ik heb de camerabeelden van mijn server gehaald en ik heb die gewoon op Facebook geplaatst, en gevraagd om zo veel mogelijk te delen", zegt de man. Eigenlijk mogen alleen politie of gerecht dergelijke foto's verspreiden. Wie zoiets op eigen houtje doet, schendt de privacy van diegene die wordt gefilmd.

"Het is heel duidelijk omschreven in de bewakingscamera-wet dat die beelden enkel en alleen door de persoon in kwestie kunnen bekeken worden én door politie en justitie", zegt Willem Debeuckelaere van de Federale Privacy Commissie.

De juwelier is zich daarvan bewust. "Maar wie gaat dan een klacht indienen? Zij? Maar dán heb ik ze ook, hé", zegt hij. "Dan heb ik mijn juwelen terug en betaal ik een boete." Volgens hem is het hem er vooral om te doen zijn collega's in de streek te verwittigen.

De lokale politie onderzoekt de zaak en wil voorlopig geen commentaar geven. Zij hebben de beelden ook ontvangen maar zijn niet van plan om die openbaar te maken.

Meest gelezen