Ferguson herdenkt Michael Brown

In Ferguson, in de Amerikaanse staat Missouri, zijn honderden mensen op straat gekomen om deel te nemen aan de herdenkingsmars voor Michael Brown. Vandaag is het exact een jaar geleden dat de zwarte jongen (toen 18 jaar) werd doodgeschoten door een blanke politieman.

De betoging, die zonder incidenten verliep, werd aangevoerd door de vader en door andere familieleden van Michael Brown. De vader verklaarde aan de media dat de manifestatie belangrijk was "om de herinnering aan zijn zoon levend te houden". Hij klaagde ook aan dat er een jaar na de feiten nog altijd niets veranderd is aan zijn situatie. "Sommige families (van Afro-Amerikaanse slachtoffers van politiegeweld) hebben als gevolg van de dood van Michael Brown gerechtigheid verkregen. En dat heeft hen geholpen. Maar zelf moet ik nog altijd worstelen om deze beproeving te overwinnen", klonk het.

Later vandaag zullen nog verschillende acties worden georganiseerd om Michael Brown te herdenken. Zo zullen er 4,5 minuten stilte in acht worden genomen. Op die manier wordt herinnerd aan het feit dat het lichaam van Brown 4,5 uur lang op straat was blijven liggen voordat hij werd weggevoerd naar het mortuarium.

Michael Brown werd een jaar geleden door de politie tegengehouden omdat hij sigaren zou gestolen hebben uit een winkel. Hoewel hij ongewapend was en geen weerstand had geboden, werd hij neergeschoten door een blanke politieagent. Zijn dood, en het feit dat het openbaar ministerie later besliste om de agent niet te vervolgen, leidde tot rellen in de stad. Ook in de rest van het land hadden de gebeurtenissen tot fel protest geleid.