Festival Dranouter lokt 40.000 bezoekers

Festival Dranouter heeft de voorbije dagen 40.000 muziekliefhebbers naar West-Vlaanderen gelokt. Organisator Bavo Van den Broeck is tevreden over de verhuizing van het festivalterrein naar het centrum van Dranouter. Ook de bewoners van Dranouter zijn tevreden. "Er was geen noemenswaardige overlast", vertrouwt een bewoner onze reporter Tijs Mauroo toe.

Louis, Roger en Mathilde staan op hun voetpad naar de voorbijkuierende festivalgangers te kijken in hartje Dranouter. “Er lopen er hier nu al veel tussen die hier gemaakt zijn”, grapt Louis.

Vroeger liepen de bezoekers van Dranouter hier ook langs, op weg naar de parking of de camping, maar nu lopen er veel meer, omdat het festivalterrein en de concerten echt in het centrum liggen, terwijl de weide vroeger nog een eindje van het centrum lag.

Ik vraag de drie inwoners naar hun evaluatie van het festival "nieuwe stijl". “Vooraf waren de meeste inwoners positief-afwachtend,” zegt Louis, ”maar nu het festival ten einde loopt is de boodschap duidelijk: we hebben eigenlijk geen noemenswaardige overlast gehad ze mogen volgend jaar terugkomen. Hopelijk zijn we er dan zelf ook nog bij.”

Overdreven nachtlawaai, daar waren ze eerst wel een beetje bang voor, maar Mathilde heeft niets gemerkt: “Ik dacht dat ik niet ging kunnen slapen”, zegt ze, “maar ik heb niets gehoord, alleen donderdagnacht een beetje, en anders niet, en dat terwijl ik met de ramen open slaap. Misschien was ik te moe", voegt ze er lachend aan toe.

Fietsenstalling

Twee straten verder, met de clubtent letterlijk aan de overkant van de straat, zit Roger met zijn familie te aperitieven in de voortuin.

“De muziek was erg goed,” zegt Roger, “en ze stopten ’s avonds iets vroeger dan bij vorige edities, net omdat de tenten pal in het dorp staan.” Blije gezichten alom.

Een opmerking misschien: “De fietsenparking aan de hoofdingang van het festival was veel te klein en daarom belandden er nogal wat fietsen rond en in de haag van de kerk.” Een schoonheidsfoutje, zou je kunnen zeggen.

Ook bij Monique, die al jarenlang een groep vrienden te slapen legt in een loods, zitten er blije mensen aan de taart en de koffie. “Vlak aan de artiesteningang zien we al die grote namen voorbijkomen en als de optredens in de grote tent voorbij zijn, gaat alleen de biertent nog door en die ligt verst van alle huizen: goed gezien van de organisatie.”

Als tip geeft ze wel nog mee om volgend jaar toch een grotere weide in te nemen, maar dat wordt onderhandelen met de boer/eigenaar. En dan moet de organisatie ook willen groeien, en dat is nu net niet de bedoeling.

"Alleen nog groeien in kwaliteit"

Organisator Bavo Van den Broeck is een tevreden man. Met 40.000 festivalgangers haalt Dranouter 2015 het beoogde doel, en dat was eigenlijk ook nodig.

“Met deze bezoekersaantallen weten we dat het een geslaagde editie is, en dat we verder kunnen. We hebben een aantal heel moeilijke jaren achter de rug waardoor we begonnen te twijfelen aan de toekomst van ons festival. Met deze formule kunnen we opnieuw toekomst geven aan het festival en aan het genre, aan folk, dat is waar wij voor gaan.”

Heel andere geluiden dan enkele jaren geleden, toen het festival geplaagd werd door matig tot erg slecht weer, en waar het ook op zoek moest naar zijn identiteit. Na dit weekend heeft Dranouter een echte doorstart gemaakt.

“Het is wel niet de ambitie om weer te gaan groeien in bezoekersaantal. De stap van dit jaar was groeien in kwaliteit: beter comfort, betere luisteromstandigheden bieden, enzovoort. Dus als we nog verder groeien, zal het op die aspecten zijn. Misschien komen er nog speciale podia bij, maar dat is niet om meer volk te lokken naar Dranouter, maar wel om nog meer kwaliteit te kunnen bieden. En we hopen dat hier in het dorp voort te kunnen doen.”

En de buren … die krijgen binnenkort de kans om hun commentaar te geven, op naar een nog betere editie volgend jaar. Maar dat de toekomst van het festival in het dorp ligt, lijkt wel zeker te zijn.