Heeft u vannacht vallende sterren gezien?

Wie dezer dagen naar de nachtelijke hemel tuurt, heeft een pak meer kans om vallende sterren te zien dan gewoonlijk. Het absolute hoogtepunt wordt verwacht in de nacht van woensdag op donderdag.

De kans op vallende sterren neemt de komende dagen toe. Oorzaak zijn de zogenaamde Perseïden, vele miljoenen stofdeeltjes meteoren die in een baan rond de zon draaien. "De aarde vliegt elk jaar één keer rond de zon en in die jaarlijkse baan bewegen we nu en dan door zo'n gebied met extra veel stof", legt Philippe Mollet van Volkssterrenwacht Mira uit. Dat is ook wat jaarlijks rond 12 augustus gebeurd.

"Zowel de aarde als de stofdeeltjes bewegen aan een grote snelheid. Als ze elkaar tegenkomen, gaan de stofdeeltjes opbranden in de aardse dampkring en dat is wat de mensen kennen als dat vurige streepje of "de vallende ster"."

Vannacht waren dat 20 tot 25 van die stofdeeltjes en dus vallende sterren, per uur. Op het hoogtepunt van de sterrenregen, in de nacht van woensdag op donderdag, kunnen er op heldere plekken 80 tot 100 per uur te zien zijn. In de nacht van donderdag op vrijdag zijn dat er 40 tot 50 per uur, de nacht daarna 20 tot 25.

Wie de nachtelijke hemel op het hoogtepunt van de sterrenregen wil bewonderen, kan daar woensdag voor terecht op de site van de Koninklijke Sterrenwacht van België in Brussel van 22 uur tot 1 uur. Op het programma staan onder meer observatie van de sterrenhemel, lezingen en "luisteren naar vallende sterren". Inschrijven is verplicht, het aantal plaatsen is beperkt.