Iraakse premier schuift voorganger aan de kant

De Iraakse premier Haider al-Abadi gaat zijn regering grondig hervormen. Een van de voorgestelde maatregelen is het schrappen van de drie posten van vicepresident. Een van die vicepresidenten is zijn voorganger, partijgenoot en rivaal Nouri al-Maliki. In het land wordt al weken geprotesteerd tegen de corruptie en de schabouwelijke openbare dienstverlening.

Irak heeft drie vicepresidenten - twee sjiieten en een soenniet - en drie vicepremiers, een sjiiet, een soenniet en een Koerd. Vicepresident Maliki is sjiiet en heeft nog altijd veel invloed in de partij Dawa.

De regering heeft de voorstellen "unaniem" goedgekeurd, klinkt het in een verklaring. Bepaalde hervormingen, waarvoor grondwetswijzigingen nodig zijn, moeten ook nog door het parlement worden goedgekeurd.

Vrijdag kwamen opnieuw duizenden Irakezen op straat in verschillende steden, waaronder hoofdstad Bagdad. De gezaghebbende sjiitische ayatollah Ali al-Sistani riep Abadi op gedurfder op te treden.

De sjiiet al-Abadi kwam vorig jaar aan de macht. De volkswoede over de corruptie in Irak zou zijn pogingen om steun te krijgen voor de campagne tegen terreurgroep IS kunnen bemoeilijken. Dat is nochtans een van zijn prioriteiten.

Er is al lang kritiek op het Iraakse systeem om de regeringsposten te verdelen op basis van de achtergrond van politici, omdat het ongekwalificeerde kandidaten bevoordeelt en corruptie in de hand werkt. Abadi wil nu een aantal regeringsposten voorbehouden aan onafhankelijke politici, waarmee hij de corruptie een halt wil toeroepen.

AP2013