Meer dan 700.000 dollar voor veiligheid Applebaas

De veiligheid van de Applebaas is niet goedkoop. Elk jaar spendeert het bedrijf 700.000 dollar om Tim Cook te beschermen. En Apple is niet het enige technologiebedrijf dat handenvol geld uitgeeft aan veiligheid.
Brendan SMIALOWSKI

700.000 dollar of zo'n 638.000 euro, dat kost de beveiliging van Cook elk jaar, zo is in de Amerikaanse media te lezen. "Voor zijn persoonlijke bescherming, ook thuis", zegt Apple. "Zijn veiligheid is van het allergrootste belang."

Ook andere technologiebedrijven kijken op geen euro om hun bazen te beveiligen. Voor Amazonbaas Jeff Bezos was in 2013 liefst 1,6 miljoen nodig. En dat is opvallend: Bezos verdiende in dat jaar "maar" 81.000 dollar. 

Oracle trok dan weer 1,5 miljoen uit om zijn voormalige ceo Larry Ellisson te beschermen. De veiligheid van Bob Iger, de baas van Disney, is "maar" een half miljoen waard. Voor de topman van General Motors, Daniel Akerson, ligt dan weer 1.700 dollar aan veiligheidsgeld klaar.