Nagasaki herdenkt slachtoffers van tweede atoombom

In Nagasaki, in het westen van Japan, worden de meer dan 70.000 slachtoffers herdacht die om het leven kwamen door een Amerikaanse atoombom. Het is exact zeventig jaar geleden dat een kernbom op de stad werd geworpen.

Om 11.02 uur (lokale tijd), het tijdstip waarop de aanval werd uitgevoerd, wordt een minuut stilte gehouden. Daarnaast worden in heel Nagasaki klokken geluid en zullen ook sirenes weerklinken in de stad.

Op 9 augustus 1945 werd de atoombom "Fat Man" gedropt op de Japanse stad Nagasaki. De aanval kostte aan naar schatting 74.000 mensen het leven en de kernbom vernietigde ook zowat 80 procent van de gebouwen in de stad. Aanvankelijk was het de bedoeling om de stad Kokura te treffen, maar wegens de ongunstige weersomstandigheden moesten de plannen op het allerlaatste moment worden herzien.

Drie dagen eerder had de VS al een andere atoombom, "Little Boy", op Hiroshima gedropt. Daarbij stierven naar schatting 140.000 mensen. Die aanval, de eerste die ooit met een atoombom werd uitgevoerd, is drie dagen geleden herdacht.

De aanvallen met de massavernietigingswapens leidden uiteindelijk tot de Japanse capitulatie, wat het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde.