Recordaantal familiebedrijven "gratis" weggeschonken

Er zijn vorig jaar 1.600 familiebedrijven overgelaten zonder schenkingsrechten te betalen. Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag. Meer eigenaars maken dus op voorhand werk van hun opvolging om zo geen schenkingsrechten te moeten betalen.
Photononstop

Het is een maatregel die drie jaar geleden door de Vlaamse regering werd mogelijk gemaakt: wie als eigenaar van een familiebedrijf op tijd werk maakt van zijn of haar opvolging, hoeft geen schenkingsrechten te betalen. 

Uit cijfers die Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) opvroeg, blijkt dat zeker 1.600 bedrijfsleiders vorig jaar hun opvolging hebben verzekerd. "We hebben heel wat bedrijven die in handen zijn van 55-plussers", zegt Bothuyne. "Zij moeten dus de komende tien jaar wellicht werk maken van hun opvolging, vandaar dat we die mensen er attent op willen maken dat men daar op tijd moet aan beginnen."

Als er toch wordt gewacht tot na het overlijden van de bedrijfsleider, is het duurder om het familiebedrijf over te nemen.