Chinese tv-host krijgt "strenge sanctie" voor lachen met Mao

De beroemde Chinese tv-host Bi Fujian mag zich verwachten aan "een zware sanctie" nadat hij grapjes maakte over Mao Zedong, de voormalige Chinese leider. Dat melden Chinese staatsmedia. Bi maakte de grapjes niet tijdens een van zijn shows, maar tijdens een privéfeestje.

Bi is onder meer host van de talentenshow "Star boulevard". In april dook er echter een video op die hem in opspraak bracht. Bi is op een privé-etentje met vrienden en zingt op een bepaald moment een parodieliedje waarbij hij lacht met de voormalige Chinese leider Mao.

De Chinese leiders lachen er niet mee. Bi verontschuldigde zich nog wel, onder meer op zijn microblog op Weibo, maar werd toch geschorst, wat heel wat controverse veroorzaakte. Nu blijkt dat de overheid aan zijn werkgever, de Chinese publieke omroep CCTV, gevraagd heeft om hem een sanctie op te leggen wegens "een ernstige schending van de politieke discipline".

Het nieuws werd bekendgemaakt door de China Discipline Inspection Daily, een krant die ressorteert onder het controle-orgaan van de overheid. De Chinese Staatsadministratie voor Pers, Publicaties, Radio, Film en Televisie heeft de CCTV opgedragen om de zaak "streng" te behandelen en de mensen in de publieke nieuwssector op te voeden.

Parodie van Mao-liedje

De video zelf is offline gehaald. Bi bracht daarin zijn eigen versie van het revolutieliedje "Taking tiger mountain by strategy". Bi voegt eigen commentaren toe aan het lied dat stamt uit het Mao-tijdperk. "Wij zijn de boerensoldaten die naar de diepe bergen zijn gekomen - ja, om wat te doen eigenlijk?" klonk het onder meer. 

Mao, die overleed in 1976, wordt geroemd als een van de grote leiders uit China's geschiedenis. Hij kreeg echter ook veel kritiek omdat zijn beleid tijdens de Culturele Revolutie maar weinig tegenstand duldde. Bi zelf oogst zowel kritiek als applaus. Sommigen verwijzen naar de vrijheid van meningsuiting, anderen vinden dat hij een sanctie verdient.

Meest gelezen