Opleidingen rechten en bio-ingenieur populair bij nieuwe studenten

Aan de universiteiten van Gent en Antwerpen zijn er voorlopig opvallend meer inschrijvingen voor bio-ingeneurswetenschappen en rechten. Studenten kunnen zich daar al enkele weken inschrijven. Aan de KU Leuven starten de inschrijvingen pas volgende week maandag, en ook universiteit van Brussel heeft nog geen zicht op eerste tendensen.
Nicolas Maeterlinck

In sommige universiteiten moeten de inschrijvingen nog starten, maar uit eerste voorlopige cijfers van de universiteiten van Gent en Antwerpen blijkt de rechtenstudie en de studie van bio-ingenieur enorm populair te zijn bij nieuwe studenten. Het hogere inschrijvingsgeld voor de universiteit (van 620 naar 890 euro) lijkt de studenten voorlopig dus niet af te schrikken.

Al 199 rechtenstudenten in Antwerpen

De universiteit van Antwerpen merkt dat er duidelijk meer inschrijvingen zijn voor bio-ingenieurswetenschappen, rechten, biologie en architectuur, maar ook voor de opleidingen farmaceutische wetenschappen, taal- en letterkunde, toegepaste taalkunde en geschiedenis. "De rechtenstudie is al jaren één van onze grotere opleidingen en toch boeken die nog een winst van 14 procent en stijgen ze van 74 studenten vorig jaar naar 199 dit jaar", verklaart Peter De Meyer, woordvoerder van de Universiteit in Antwerpen. In Antwerpen is het aantal kandidaten voor bio-ingenieur zelfs verdubbeld.

De opleidingen die in Antwerpen voorlopig niet goed scoren zijn diergeneeskundige wetenschappen en toegepaste economische wetenschappen. De universiteit benadrukt wel dat die opleidingen de voorbije jaren al stevige toenames kenden.

Eén vijfde meer studenten voor Bio-ingenieur

ook in Gent zijn er opvallend meer kandidaten voor rechten en ook de inschrijvingen voor bio-ingenieur stijgen daar met één vijfde, vertelt Christiaan Versluys, professor aan de universiteit in Gent: "Wat toch ook merkwaardig is want dat zijn uiteraard zeer gespecialiseerde studies die een grote voorkennis uit de wiskunde en de wetenschappen vereisen".

Daarnaast zijn er in Gent ook meer kandidaten voor de opleidingen binnen de faculteit ingenieurswetenschappen en architectuur en de faculteit economie en bedrijfskunde.

De twee universiteiten die al cijfers kunnen voorleggen benadrukken dat het om voorlopige cijfers gaat. Studenten kunnen zich nog tot oktober inschrijven voor het komende academiejaar. De inschrijvingen aan de KU Leuven starten pas komende maandag. Het is dus nog even afwachten hoeveel meer studenten in september de opleiding van rechten en bio-ingenieur zullen aanvangen.

Meest gelezen