Rwanda maakt weg vrij voor derde mandaat president Kagame

De Rwandese president Paul Kagame kan zich in 2017 voor een derde keer kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen. Het verbod op meer dan twee presidentiële mandaten zal uit de grondwet worden geschrapt. Het Rwandese parlement heeft daarvoor het licht op groen gezet, "op verzoek van de bevolking".

Kagame werd in 2003 en 2010 verkozen tot president van Rwanda, maar eigenlijk is hij sinds het einde van de genocide in 1994 de sterke man van het Afrikaanse land.

Op 14 juli al sprak het parlement van Rwanda zich positief uit om het verbod op drie presidentiële mandaten uit artikel 101 van de Rwandese grondwet op te heffen.

Volgens de regimegezinde krant New Times voerden Rwandese parlementsleden daarop tussen 20 juli en 10 augustus "volksraadplegingen" doorheen het hele land. Naar eigen zeggen hebben de parlementsleden slechts enkele tientallen kiezers gevonden die tegen een mogelijk derde mandaat van Kagame waren, en dat op een kiezerskorps van 6 miljoen.

Op basis van die resultaten heeft het Rwandese parlement nu het licht op groen gezet voor een grondwetswijziging. "Kagame heeft de vrijheidsstrijd gevoerd tussen 1990 en 1994 en heeft een einde gemaakt aan de genocide tegen de Tutsi's in 1994. Daarna heeft hij op een correcte wijze voor een economische heropleving van het land gezorgd", klinkt het.

Eerder schafte ook buurland Burundi het verbod op een derde termijn voor de president af. Dat leidde daar tot maandenlange politieke spanningen en dodelijke rellen. Uiteindelijk werd president Pierre Nkurunziza vorige maand voor een derde keer verkozen.