Eén mail en het rommelt opnieuw op de Prinses Elisabethbasis

Het rommelt op de Prinses Elisabethbasis op Antarctica. Poolreiziger en voorzitter van de International Polar Foundation (IPF) Alain Hubert bereidt een expeditie voor, maar dat kan niet volgens het kabinet van staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA). "999 van de 1.000 aandelen van de Elisabethbasis zijn in handen van de overheid, 1 aandeel in handen van IPF", luidt het.
INTERNATIONAL POLAR FOUNDATION/PHOTO R. ROBERT

Alain Hubert blijkt gisteren een mail naar zijn buitenlandse contacten (poolreizigers, onderzoekers, enz.) te hebben gestuurd om een poolexpeditie 2015-2016 op touw te zetten. Maar dat kan niet, stelt het kabinet van staatssecretaris Elke Sleurs. "We hebben de bestemmelingen van de mail daarover gecontacteerd", zegt woordvoerder Lemaitre. Hij wijst ook op het Verdrag van Washington dat geen privé-eigendom toestaat op Antarctica.

Morgen wordt trouwens in het Belgisch Staatsblad een nieuw Koninklijk Besluit gepubliceerd over de hervorming van de raad die instaat voor het beheer van de Belgische poolbasis. Concreet zal niet meer samengewerkt worden met de stichting van Hubert. "Op basis van negatieve adviezen van de Inspectie van Financiën", stelt Lemaitre. Zo wordt IPF beschuldigd van onder meer belangenvermenging en financiële onduidelijkheid.

Hubert zelf is voorlopig niet bereikbaar. Hij reageerde in april in Het Laatste Nieuws nog op het negatieve rapport van Financiën. Hij sprak toen van opgezet spel en verweet de overheid zijn stichting in financiële problemen te brengen. Hubert spande ook al twee rechtszaken tegen de Belgische staat aan.

Vanwaar kennen we Alain Hubert?

In Vlaanderen kennen we Hubert vooral van zijn poolexpedities met Dixie Dansercoer. Zij trokken in 1997-1998 over de Zuidpool. Ze legden daarbij in 99 dagen bijna 3.932 km af. Hun reis in 2002 om het Arctische gebied in 100 dagen over te steken, mislukte echter.

Meest gelezen