Kent u de bijeneter? Hij broedt in Harelbeke

Op een bouwwerf in het West-Vlaamse Harelbeke is een broednest van een zeldzame vogelsoort, namelijk bijeneters, ontdekt. Dat meldt Natuurpunt. Het is al tien jaar geleden dat er nog eens een broedgeval in Vlaanderen werd ontdekt.

Volgens Natuurpunt was het een vrijwilliger die het broedhol eind juni ontdekte, nadat er enkele bijeneters werden opgemerkt in het zuiden van West-Vlaanderen. Zeldzaam, want de laatste broedgevallen werden gespot in Oostakker in 2005. Normaal broeden deze kleurrijke vogels in Zuid-Europa.

Er werden vijf exemplaren gespot, maar één koppel bleef opvallend vaak in de buurt en werkte verder aan een nesthol. "Rond 30 juni moet het koppeltje zijn beginnen broeden. De andere drie vogels verlieten het gebied. Uit de literatuur blijkt dat het vrouwtje een zestal eieren legt, waarna het broeden begint. Sinds 28 juni wordt vastgesteld hoe ze voedsel aandragen en dus voor minstens één jong zorgen", duidt Natuurpunt.

Meteen na de ontdekking legde de Vogelwerkgroep van Natuurpunt contact met de verkavelingsfirma op het terrein, het stadsbestuur van Harelbeke. Harelbeke plaatste educatieve borden en de aannemer bleek bereid om de broedhoop nog zeker te laten liggen tot 20 augustus. Dan verwacht Natuurpunt dat de bijeneters terug naar het zuiden zullen trekken.

Meest gelezen