"Tel Aviv sur Seine": strandfeestje onder hoogspanning

In Parijs wordt een 500-tal politiemannen ingezet om te voorkomen dat er zich rellen voordoen bij festiviteiten rond "Tel Aviv sur Seine", een Israëlisch feest aan de boorden van de Seine. Aan het evenement, dat plaatsvindt tijdens de 14e editie van Paris Plages, is een hele week van polemieken voorafgegaan. Palestijns-gezinde tegenbetogers kwamen op straat en organiseerden een "Gaza Plage".

Het evenement wordt mede georganiseerd door de stad - Parijs heeft een samenwerkingsverband met de Israëlische badstad Tel Aviv - en geniet de goedkeuring van de Franse premier Manuel Valls, die gisteren zijn "totale steun" uitsprak.

De deuren gingen vanmorgen open om 10 uur. Op een boulevard langs de Seine is zeezand uitgestrooid en zijn strandstoelen en parasols opgesteld. Er worden Israëlische specialiteiten en drankjes aangeboden. Het gaat om een strook van een 200-tal meter.

Bezoekers kunnen zich ook vermaken met spelletjes en vanavond is er tussen 19 en 22 uur een 'Tel Aviv Beach Party' met DJ Wal 10. Je komt er niet zomaar binnen: veiligheidsdiensten doen extra controles aan een beveiligde ingang - sommigen hebben het op sociale media over een "checkpoint".

"Tel Aviv sur Seine" versus "Gaza Plage"

Het feest valt evenwel slecht bij andere organisaties, waaronder de Palestijnse drukkingsgroep Europalestina. Er zijn betogingen gepland en er is een heus "Gaza Plage" opgezet, een zelfde soort strandevenement als tegengewicht wat verderop, om de verontwaardiging uit te drukken. Er is ook betoogd.

Tegenstanders vinden het ongepast dat het evenement er komt één jaar na de grootscheepse Israëlische operatie in de Gazastrook, en ook gezien de huidige gespannen situatie tussen Joden en Palestijnen, na onder meer de aanslag op een Palestijns gezin op de Westelijke Jordaanoever.

Tegenstanders verwijten de socialistische burgemeester Anne Hidalgo dat ze te weinig rekening houdt met wat vorig jaar in Gaza is gebeurd. Aan het evenement is al heel wat discussie voorafgegaan. Een internetpetitie om het te schrappen had gisteren al 23.000 handtekening verzameld.

Volgens de Franse krant Le Monde viel het allemaal wel mee. Er waren meer journalisten en politiemannen dan bezoekers aan het evenement, schreef de website van de krant vanmiddag.

Meest gelezen