Helft Belgische Syriëstrijders heeft strafblad voor vertrek

Ongeveer de helft van de Belgische Syriëstrijders heeft al een strafblad voor ze naar Syrië vertrekken. Dat schrijft La Libre Belgique en is ons bevestigd door het parket. Opmerkelijk, in buurland Frankrijk is dat slechts bij 5 procent van de Syriëstrijders het geval.

Belgische jongeren die naar Syrië vertrekken hebben in de helft van de gevallen al een strafblad. Dat blijkt uit cijfers die La Libre Belgique kon inkijken en de informatie is ons bevestigd door het parket. De meeste strijders zijn veroordeeld voor diefstal, overvallen met geweld en slagen en verwondingen. Het is heel moeilijk om te zeggen of er een rechtstreeks verband is tussen het hebben van een strafblad en het vertrekken naar Syrië.

Het hoge percentage is wel opvallend in vergelijking met pakweg Frankrijk. Daar heeft slechts 5 procent van de Syriëstrijders al een strafblad voor ze naar Syrië vertrekken. Een deel van de verklaring zal wellicht te vinden zijn in een soort van vicieuze cirkel van een strafblad hebben, daardoor geen werk vinden en zo vatbaarder zijn voor de ideologie van terreurgroepen als IS. Maar dat laatste verklaart de verschillen met onze zuiderburen niet.

Er vertrekken de laatste tijd overigens minder Belgen naar Syrië. Vorig jaar vertrokken er gemiddeld nog zo'n 10 jongeren per maand. Nu is dat aantal al gedaald tot 5. Mogelijk is die daling het gevolg van de inzet op preventie van de laatste maanden. Zo'n 160 Syriëstrijders zouden intussen terug in België zijn. Er zouden momenteel nog zo'n 260 Belgen actief zijn in Syrië.

BAZZONI

Meest gelezen