Brein vereenvoudigt grammatica

De grammatica van talen verandert mettertijd op een manier dat ze zo eenvoudig mogelijk wordt voor de hersenen. Dit heeft een internationale ploeg van vorsers ontdekt. Volgens de ploeg geldt het principe voor 600 talen verspreid over de wereld.
SCIEPRO/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Grammatica verandert voortdurend, aldus de universiteit van Zürich in een communiqué. Dat gebeurde bijvoorbeeld met de naamvalsuitgangen bij de overgang van het Latijn naar het Italiaans. Soms veranderen grammaticale stelsels compleet, zoals bij de overgang van het Sanskriet naar het Hindi.

Het team van Balthasar Bickel van de universiteit van Zürich analyseerde ruim 600 talen in de hele wereld en stelde vast dat de vereenvoudiging van naamvallen een wijdverspreid verschijnsel is. De onderzoekers maten ook de hersenactiviteit van 32 mensen die Hindi spreken en stelden vast dat de zones die gespecialiseerd zijn in het begrijpen van taal, actiever werden bij ingewikkelde naamvalsconstructies.

Volgens het onderzoek, dat in het tijdschrift PLOS ONE verscheen, staat de vereenvoudiging los van de structurele eigenschappen van de taal, evenals van sociale en historische omstandigheden. Biologische processen dragen dus wel degelijk bij tot grammaticale veranderingen, besluit de linguïst.

Meest gelezen