Japanse keizer voelt "diep berouw" over Japans WO II-verleden

De Japanse keizer Akihito heeft zijn "diep berouw" geuit over de vele doden die gevallen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is de eerste keer dat de keizer die woorden heeft uitgesproken op de jaarlijkse officiële herdenking van de Japanse capitulatie, vandaag 70 jaar geleden beslist door de toenmalige - en vader van de huidige - keizer Hirohito.

"Terugkijkend op het verleden, met grote wroeging over de oorlog, bid ik dat deze tragedie zich nooit meer zal herhalen. Ik druk mijn diepste medeleven uit met diegenen die sneuvelden tijdens de strijd en de wreedheden van de oorlog", aldus de 81-jarige Japanse keizer. Verder riep hij ook op tot wereldvrede en hoopte hij op verdere welvaart voor zijn land.

Eerder had de Japanse premier Shinzo Abe ook al enigszins woorden van medeleven betuigd over het Japanse oorlogsverleden. Hij gaf toe dat zijn land in de jaren 30 en 40 "onnoemelijk leed en schade heeft toegebracht aan onschuldige mensen". Maar een letterlijke verontschuldiging bleef uit, tot groot ongenoegen van China en de toenmalige kolonie Korea, die het grootste slachtoffer van Japan waren.

Dat keizer Akihito verder gaat dan de premier, betekent volgens waarnemers een subtiele berisping aan het adres van Abe. Toch moet dat genuanceerd worden, want in Japan heeft de keizer geen enkele politieke rol.

Meest gelezen